Tips vid grillning med kol

För att tända grillen rekommenderar vi att man använder en elektrisk grilltändare eller grillstarter. Om ovannämnda inte finns tillhands, lägg grillkolen/briketterna i en pyramidformad hög på kolgallret. Spruta rikligt med tändvätska över kolen och låt dra någon minut innan du tänder grillen. 

Lägg till mer kol på toppen och sidorna efterhand som elden sprider sig. Sprid sedan ut kolen över hela grillens yta. Fyll inte hela grillskålen med kol, den blir då för varm för att kunna användas till matlagning. 3 kg kol bör räcka till åtminstone 2 grillningar i en grill på 43 cm i diameter. 

Det tar ungefär 20-30 minuter för denna grill att nå en bra tillagningstemperatur. Tiden varierar för olika grillar beroende på storlek och vilken kol som används. Det går fortare att få en fin glöd med grillkol än med briketter. Efterhand som kolen blir hetare täcks den med ett grått asklager, sett i dagsljus. I mörker syns en djup röd glöd.

 

När all kol är täckt med ett grått lager aska har den perfekt temperatur.
Behöver du fylla på med mer kol, gör det utmed sidorna, aldrig mitt i glöden. Om det börja brinna igen pga. att fett droppat ner i kolen under grillningen så spraya lite vatten på elden. 

När du grillat färdigt, släck glöden genom att spraya med lite vatten eller använd sand att kväva glöden med. Släck aldrig grillen genom att hälla kallt vatten direkt på den heta kolen. Detta kan skada din grill.

Rengör grillgallret efter användning genom att lägga det i blöt i varmt vatten tillsammans med lite rengöringsmedel. Låt sedan grillgallret torka ordentligt och förvara det därefter på en torr plats. Låt inte grillen stå oskyddad utomhus.