Tips vid grillning med gasol

Tänd grillen med öppet lock. Förvärm sedan på hög värme med locket nere i c:a 5 minuter. Pensla ytan på köttet före grillning med lite olja. Såvida du inte marinerar, så krydda bara lite strax innan du lägger köttet på grillen. Marinad som innehåller socker eller honung bränner lätt vid, så när du grillar marinerat kött, använd låg eller medium värme.  För de flesta köttstycken gäller att man grillar ytan snabbt på hög värme, detta för att få köttsaften att stanna kvar, därefter kan du sänka värmen till medium och grilla köttet tills du tycker det blir bra. Det är dessutom bäst om man bara vänder köttet en gång för att bevara saftigheten. 

Grilltiden beror mestadels på tjockleken på köttstycket. Oftast ca 2 - 5 min på var sida för rå, och det dubbla för "well done". Men tills du lärt känna ditt utekök, använd gärna en kniv och skär ett snitt i köttet för att se att du har fått det som du vill ha det. Ett tips för att se när det är dags att vända köttet är att när det tränger upp blodsdroppar på ovansidan är det dags att vända. Detta brukar oftast ge köttet medium grillning och lagom saftigt. 

För väldigt tjocka köttstycken, grilla först ytan på ditt utekök. Stäng sedan locket och grilla med "indirekt värme". Hur länge det skall grillas beror på hur tjockt köttet är och hur hårt du vill ha det grillat, men oftast mellan 5-15 min vid 200gr ger ett saftigt och gott kött. Det sist men inte minst viktiga för att få ett gott köttstycke är att låta det "vila". Detta görs enklast genom att ta köttet från grillen, täcka över det med folie och lägga det varmt ex på varmhållningsgallret, i ca 5min eller längre om det är ett tjockare stycke. Detta gör att köttsaften fördelar sig bättre i köttet och gör det godare vid servering. 

Detta är känt som indirekt grillning och görs med locket stängt. Placera köttet i en stekhållare eller stekpanna i ditt uppvärmda utekök, och tillaga det på samma sätt som du skulle gjort i din köksugn. 

 

Du kan använda alla dina vanliga grillrecept och idéer när du grillar i ditt utekök från Scandy Garden. Som extra bonus kan du bygga ut ditt utekök till att bli större än de flesta på marknaden. Detta innebär att du kan tillaga hela kycklingar, stekar och hela fiskar på ett sätt du aldrig tidigare har kunnat. När du grillar med "indirekt" grillning på ditt utekök är det viktigt att du ser till att brännarna direkt under köttet/grillpannan inte är tända. Tänd bara brännarna vid båda sidor om. Du kan även placera maten på varmhållningsgallret och grilla med locket nerfällt. 

Än en gång så tillåter "indirekt" grillning dig att kunna göra grytor och stuvningar till perfekthet. Följ bara dina vanliga recept och placera din gryta i ditt förvärmda utekök. Du kan med fördel använda Grand Halls gjutjärnspanna med lock. 

Tillaga på lagom temperatur i så lång tid som behövs för att få en härlig och god familjemiddag. Du kan behöva röra runt i grytan och ev tillsätta mer vätska om det behövs.